Per qui toquen les campanes?

Eleccions generals a Espanya, demà (avui), els diaris, les ràdios, les televisions vos comentaran els resultats a Espanya i a les Balears amb tot detall. Nosaltres volem comentar-vos els resultats al nostre terme municipal.

Canvis substancials han tingut lloc al municipi després d'aquestes eleccions. Igual que a la resta del país, els dos partits emergents (Ciutadans i Podemos) han aparegut amb força a l'escenari polític del nostre municipi, desplaçant als partits tradicionals. Analitzem els resultats partit a partit.


El PP a les passades eleccions generals va obtenir 2479 vots, ahir va obtenir-ne 1833; el PP ha perdut 646 vots a Santanyí. I no just això, a les passades eleccions autonòmiques José Ramón Bauzá va obtenir a Santanyí 2001 vots mentre que, a les presents eleccions generals, Mateu Isern n'ha obtingut 1833;José Ramón Bauzá va obtenir a Santanyí 168 vots més que Mateu Isern, què passarà ara amb el batle de Santanyí significat amb el sector dels renovadors del PP? Això ha estat un fracàs? Aquest resultat 1833 vots és el pitjor resultat de la història del PP a Santanyí, a unes eleccions generals. Per trobar un resultat pitjor ens hem de referir a les eleccions locals de 1999, quan la facció de Cosme Adrover va abandonar el PP per fundar CMS i el PP va obtenir 1715 vots. Si els resultats de les generals de 2015 es produïssin a les locals, el PP no obtindria majoria absoluta a Santanyí, encara que els resultats no es poden traslladar directament. Així i tot, el costat positiu és que el PP de Santanyí ha obtingut un 39% dels vots, mentre que a la resta de Balears el PP autonòmic només ha obtingut un 29%.


El PSOE a les passades eleccions generals va obtenir a Santanyí 1330 vots, ahir va obtenir-ne 873.Un resultat negatiu, una pèrdua de 457 vots. Així i tot, a les passades eleccions autonòmiques el PSOE només va obtenir 785 vots, per tant, el PSOE es recupera lleugerament a Santanyí, tot i perdre vots respecte de les darreres eleccions generals.El PSOE obté a Santanyí un 18% dels vots, el mateix percentatge que a la resta de les Balears.


PODEMOS obté 787 vots a Santanyí. Només podem comprarar aquest resultat amb el resultat obtingut a les eleccions autonòmiques, on només va obtenir 362 vots. Aquests 425 vots addicionals poden provenir d'ERC i altres associats de la coalició d'Alternativa Municipi de Santanyí. En tot casPODEMOS queda lleugerament per darrera el PSOE.El partit obté un 16% dels vots a Santanyí, per davall del percentatge autonòmic que és del 23%.



CIUTADANS obté 488 vots. Recordem que a les passades autonòmiques només va obtenir 131 vots, una diferència positiva de 357 vots. Un resultat excel·lent si tenim present que és un partit que no té junta local al municipi, ni hi ha penjat un sol cartell electoral durant la campanya. D'on venen els vots de ciutadans? Suposadament la majoria vénen del PP i probablement algun vingui del PI. En tot cas, el parit representa un 10% dels vots al municipi un percentatge que queda per sota del 14% de representació autonòmica. Què pot passar si Ciutadans fa junta a Santanyí? Perjudicarà el PP local? Perjuricarà el PI? Té por el batle? Té por José Roig? Pot ser que el canvi a Santanyí vingui de la mà de "Ciutadans"? Qui comandarà "Ciutadans"? Sens dubte "Ciutadans" és la incògnita més excitant de la política local del nostre municipi. I és una llavor que si es conrea té futur i possibilitats. 




MÉS, l'enèsima encarnació del PSM, obté 333 vots al municipi de Santanyí. Si sumen els vots de MÉS i PODEMOS obtenim 1120 vots un resultat pròxim als 981 vots que va obtenir AMS a les eleccions locals. Creix l'esquerra a Santanyí? Si sumen els vots de PSOE, MÉS i PODEMOS l'esquerra obté 1907 vots al municipi, més dels que ha tret el PP, no obstant la llei d'Hondt afavoriria al PP, com veurem més endavant. MÉS obté un 7% dels vots al municipi de Santanyí, el mateix percentatge que obté en l'àmbit autonòmic.



El PI obté 203 vots al municipi de Santanyí la primera vegada que es presenta a unes eleccions generals. Aquest resultat queda bastant per davall del resultat que va obtenir a les autonòmiques (753 vots). Durant la campanya el PI no ha sabut o no ha pogut transmetre el seu missatge. No obstant això, el PI obté a Santanyí un 4,35% dels vots, mentre que en l'àmbit autonòmic només obté un 2,67%. Per tant, a escala local, millora substancialment els resultats autonòmics, però queda molta feina a fer per consolidar aquest projecte.


Unitat Popular, comunistes, obté 55 vots. Partit animalista 31. UPyD 13. Recortes Cero 5. Familia y vida 3. En total 2,29% dels vots, entre tots.


Si el resultat de les eleccions generals a les Balears es decidís només amb els resultats del nostre municipi:


El PP hauria obtingut 4 diputats dels 8 possibles. El PSOE 2. PODEMOS 1 i Ciutadans 1. Un empat. Ni PI ni MÉS obtindrien representació.


0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites