L'organització protocol•lària en els ajuntaments conta amb poques regles, i si ens atenim al Reial decret de Precedencias de l'Estat (RD 256/99), resulta que no va més enllà dels tinents de batle, no donant cap directriu per a l'ordenament de la resta dels regidors, ni d'altres autoritats locals.

Per tant, el primer problema que es planteja a un Cap de Protocol d'un Ajuntament és com ordenar i al mateix temps acontentar a totes les persones implicades en els seus actes. La categoria d'entitat menor dels Ajuntaments dintre de l'estructura de l'Estat no és, ni de bon tros, causa per a una menor importància dels mateixos, ni tan sols pel que fa al protocol, doncs lluny de la creença que el mateix és innecessari en ells, la realitat ens diu de forma continuada que això no és així, doncs no hi ha dubte que és la institució que major nombre d'actes protocol•laris genera i més variats.

Vegem alguns exemples: la presa de possessió de l'Alcalde, recepcions, audiències, visites de personalitats, primeres pedres, obertures de carrers, descobriments de plaques, homenatges, inauguracions d'edificis socials, culturals i esportius, organitzacions de seminaris, congressos, presentacions oficials, signatures de convenis, fires de mostres, noces, funerals, lliuraments de medalles ... I tot allò que un es pugui imaginar i que no siguin les grans cerimònies de l'Estat. Per això, és convenient que les corporacions locals aprovin les seves pròpies normatives per a l'ordenament de les autoritats de la seva localitat, tot això sense menyscapte de les precedencias assenyalades en el RD 256/99.
Aquest ordenament podria establir en primer lloc el qual deu donar-se en la mateixa Corporació municipal i que seria el següent:

1. Batle.
2. Tinent d'Alcalde.
3. Portaveus dels grups municipals de major a menor, segons ordre electoral.
4. Regidors dels grups municipals de major a menor ordre, segons ordre electoral.
5. Secretari.
6. Interventor.
7. Tresorer.
8. Oficial Major.
9. Cap de la Policia Local.

Aquest és l'ordenament que es deuria donar en un Ajuntament. No obstant això, la varietat d'actes als quals ens porta amb si la presència en els mateixos d'altres autoritats civils que no estant recollides en els mateixos, necessàriament devem col•locar. Utilitzant per analogia els preceptes de l'Ordenament General, aquest podria ser:

1. Batle.
2. Diputats i Senadors per la Província, que tinguin residència en el municipi.
3. Jutge de Primera Instància i Instrucció (Degà) Fiscal Cap.
4. Tinents d'Alcalde.
5. Comandant Militar de Marina o Autoritat Aèria Local.
6. Representants consulars estrangers.
7. Portaveus de grups municipals segons ordre electoral.
8. Regidors segons ordre electoral.

Ahir a Cala Figuera varem poder veure que tot aquest ordre protocol.làri no es va respectar, a la cerimònia en honor a la Verge del Carme, el president del PP de Balears es va col.locar en el segon lloc després del batle , en lloc de seguir l’ordre corresponent.

S’ha de recordar que el president del PP no és ni Diputat ni Senador i tampoc té cap tipus de càrrec públic a la Comunitat Autònoma i tampoc al Consell de Mallorca, i molt manco té residència en el Municipi de Santanyí, per aquest motiu es pot considerar una falta de respecte i un altre vegada un intent de polititzar les festes en aquest cas les de Cala Figuera, per part del PP, quan tots sabem les queixes i mal estar que pateixen els veïns i comerciants de Cala Figuera, per l’estat en que es troba, solars abandonats, sense tancar, brutor... i l’ajuntament no fa res per solucionar el problema.

Hi ha molta de gent que viu la cerimònia i la processó amb molta de passió i el que no poden fer els que ens governen a Santanyí es polititzar aquest acte i com ja s’ha dit, si el primer problema que es planteja a un Cap de Protocol d'un Ajuntament és com ordenar i al mateix temps acontentar a totes les persones implicades en els seus actes en aquest acte no ha acontentat a totes les persones implicades.

9 Comments:

  1. Anònim said...
    I parlant de batles, que heu vist el petit documental que han donat al telenotícies migdia del canal de televiso "La Sexta", sobre batles?
    Crec que amb podríeu prendre exemple. i aplicar-vos el mateix segur que n'irien les coses millor.
    Anònim said...
    Si aquest "rollo" de protocol, que pareixeu en Jaime Peñafiel es tot el negatiu que teniu que dir de les festes de Sa Cala, vos dic que segueixin així per molts d'anys......
    Miquel Amengual said...
    Diuen que l'impotència fa fer "coses" i aquesta n'es una d'ellas, la veritat es que llegint aquest artícle un no sap si riure o plorar i jo m'estim més plorar peruè sou vosaltres els que intentau enturbiar la normalitat de la festa del carme....

    Per començar, ahir era una celebració ecleciàstica i no es va reconeixer l'assistència de cap autoritat en cap moment, vull dir que les autoritats de l'Ajuntament hi varen acudir de forma extraoficial, (tot això segons el protocol), per tant eran lliures de col.locarse allà on els anàs bé o allà on trobassin lloc per fer-ho, una altra cosa es que la mateixa gent que va assistir a l'acte respectàs les primeres files per a les autoritats.

    Tampoc record que en José Ramón Bauzà fes cap discurs polític ni molt manco,per tant lo de polititzar la cerimònia cau pel seu propi pes. Només faltaria que ara haguessim de prohibir l'entrada a Cala Figuera de la gent que a vosaltres no vos interessa que venguin, fins aquí hem arribat!!!!

    Va ser una missa com cualsevol diumenge on es va retre especial homenatje a la Mare de Deu del Carme, la qual després de la cerimònia va ser baixada en processó al Moll i tot seguit amb processó maritima, tot això fet pels seus devots, els mariners de Sa Cala i no pas pels polítics, que en tot moment varen acompanyar però respectant l'espai dels mariners que al cap i a la fí era la seva festa; festa que una vegada més els administradors d'aquest blog volen enturbiar, i lo més gros es que l'ase digui orellut al porc, perque ells si que a traves d'aquest blog volen aprofitar, fins i tot la celebració del carme per fer politica bruta i estèril en contra dels nostres dirigents polítics de Santanyí.

    Visca Cala Figuera i Visca la Verge del Carme, que poguem celebrar la festa igual que enguany per molts d'anys!!!!!
    Anònim said...
    Si i justament la noticia i la fotografia del batle i el Bauza ha sortit al diari de mallorca, com si fos lo millor o el que més va cridar l'atenció del la `procesó.
    Anònim said...
    el que més va cridar l'atenció del la `procesó, el monissimpal sense camia amb la balsa cutre...xulin de los mares
    Anònim said...
    Valoració festes de Cala Figuera:
    - A favor: pantalla gegant per veure la final del mundial.
    - En contra: que es facin festes el cap de setmana anterior (10 i 11) en lloc de fer-les el cap de setmana que toca (16 i 17).
    D'acord que dia 16 hi va haver verbena, però dia 17 no va poder ser perquè justament han de començar ses festes de Santanyí!
    Anònim said...
    Joan Anglada forever !!
    Anònim said...
    He dit Joan ??
    Era Jaume Anglada. Un lapsus? O no !!
    Anònim said...
    Aquesta vegada si que els del PP han ficat la pota ben ficada.
    Que hi pinta en Bauza a la misa de Cala Figuera? Si haguès vengut a una verbena o a una festa, o el dia de la fira, es pot entendre, però a una misa i seure davant de tot. Això és diu abusar del poder i polititzar una ceremònia.

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites