Sabeu qui era en Julià Vila.


Fa un temps que  un seguidor del blog feia comentaris amb el nom de Julià Vila, molta de gent que segueix el blog es demanava qui era aquest personatje. Ara sembla que desde Esquerra de Santanyí el volen recordar i per això han fet una moció al pròxim  ple sol.licitant la seva memòria i  desde el blog  amb aquesta entrada també volem fer un poc de memòria de qui era en Julià Vila.

Joan Verger, més conegut per "Sa Geneta", era el secretari i l'amo del poble. Per això no li agradava gaire el poder econòmic que prenien els homes acostats a n'en Verga. L'any 1912 s'havia instal·lat una central eléctrica. I ell es nega a posar llums al carrer, amb l'excusa de no perjudicar els contrabandistes. Pero era per frenar un desenvolupament que jugava en contra seva, que controlava els pagesos de fora vila.

I aquests pagesos foren qui donaren recolçament a Miquel Clar, nebot de Sa Geneta, per elegir-lo batle, aquell abril de 1931. Però la proclamació de la República no el deixa prendre possessori del càrrec- Tres dies va romandre tancada la Sala. L'empleat municipal, Julia Vila, pro-republicà, va haver de penjar la bandera tricolor amb una escala al balcó.

Els guanys del contraband s'invertien a Cala d'Or, ben promocionat per Pep Costa i el mateix Julià Vila, que dominava els idiomes, des de l'Ajuntament. Un guàrdia civil retirat, Juan Bonet, fou president d'una Societat Obrera que s'organitzà a Ca'n Curriola, mentre els republicans es reunien a Ca'n Bennassar. Uns eren majoritàriament picapedrers. Els altres, liberals que s'allunyaben de March.

L'únic assassinat de Santanyí fou Julià Vila, destacat republicà santanyiner. Tret "en llibertat" del Castell de Bellver, on estava empresonat, fou afusellat al cementir de Porreres.

No hi ha temps que no torn, sembla que tornam viuere temps de crisi econòmica,  no hi ha doblers, degut a l'herència que ens han deixat els que ens han governat fins ara , segons diuen els que ara governen, encara que a Santanyí no ho poden dir perquè són els mateixos, la geneta encara es recordada i els republicans tornen apareixer al Municipi de Santanyí.

14 Comments:

  1. Anònim said...
    Si s'ha hagut de erradicar tot el que recordava al feixisme perquè s'ha de fer homentage a la repúbilca??
    Es veu que aquests de l'oposició no tenen gaire feines per tenir temps de pensar amb aquestes cabotades.
    Anònim said...
    Amb tots els respectes, una cosa és el feixisme, conegut per execucions i oli de ressino, i una altra és la república. Quan es va instaurar la república, els republicans no van perseguir ningú, ni matar ningú. En canvi, tan bon punt es va produir el cop d'estat per part dels militars feixistes, els republicans de Santanyí i d'altres pobles de Mallorca van ser fortament reprimits, amb violència, oli de ressino i humillacions. Crec que comparar feixistes i republicans és un error, no tenen res a veure.
    El reconeixement que plantjea Esquerra a una persona democràtica, senzilla, fenera i de la vila, com va ser Julià Vila, és just i merescut. Hauria de fer temps que l'ajuntament ja ho hauria d'haver fet.
    Anònim said...
    És hora de fer justicia amb aquest personatge històric de Santanyí.Mem si s'ajuntament ho accepta.
    Anònim said...
    La justicia es fà als jutjats, no volgueu actuar dictatorialment intentant decidir per tots els santanyiners, i en tot cas la gent hauría de poder triar si vol seguir tenguent la plaça del General Franco o el Carrer de Calvo Sotelo.....i si vol fer homenatge a aques senyor.
    Anònim said...
    Aquí ningú ha decidit per tots els santanyiners, ni de molt. No és cap "dictadura" dur una proposta a un ple. Símbols i noms feixistes s'han llevat perquè així ho diu la llei de memòria històrica.
    Anònim said...
    Si, una llei proposada en temps de crisi que per uns ha estat una cortina de fum i pels altres el poder somiar amb "estelades" i cantant "els segadors", i a la resta de la societat espanyola que som tots, com diu aquell grup que vos agrada tant "que els donguin pel cul".
    Anònim said...
    No entenc sa relació entre sa llei de sa memoria historica i una bandera estelada i els segadorrs. es una llei per tot españa!!!!
    Anònim said...
    Be, be, idò ara feis monuments a nes republicans i en estar fets tots els qui no volem sentir a parlar d'aquella època demanarem una llei de "la memòra històrica" per eliminar tot recordatori de l'època republicana, i els problemas econòmics i socials ja els mos sol.lucionarà na Merkel i en Sharcozi.
    Anònim said...
    En deven quedar poques, de coses republicanes! Amb 40 anys de dictadura no només van matar molta gent normal que no havia molestat a ningú mai, també se van fer molts altres desastres.
    Anònim said...
    Els mateixos que es van fer durant la república a diferència que la republica va durar menys temps.
    Anònim said...
    Això fa riure amb tots els problemes que hi ha i volme fer monuments a gent que va mori fa 60 anys.
    Anònim said...
    Amb tots els problemes que hi ha ara, se fan òperes de 12.000 euros.
    Anònim said...
    Historia li diuen passada
    de guerres i assassinats
    molts foren els afusellats
    de sa nostra encontrada

    Lluitaven per una llibertat
    que en Franco volia controlar
    tot fos a base de matar
    a molta gent amb humiltat

    hi ara sa historia es incerta
    deim que tenim democràcia
    molts de lladres amb abundància
    sa gent ja comença estar farta
    Anònim said...
    Però qui parla de monuments?????? Jo per lo que he llegit, lo únic que ha fet esquerra, es dur a ple un porpòsta per fer un petit homenatge a n'aquest home que va fer coses bones pel poble, i va esser afusellat injustament. Com que el consistori no ho va aprovar, dons esquerra conjuntament amb memòria històrica li faran l'homenatge, res més, quin mal hi ha, que es fagi un reconeixament a una persona que va esser afusellada injustament. Crec que es bó per sa societat en general. Suposo que esquerra no votaria en contra a una proposta del PP a fer qualsevol homanatge a una persona que ha fet o va fer coses bones pel poble.
    I si qualqu sap que no va esser així, que aquest tal Julia Vila no era tan bona persona i no va fer res pel poble, dons que ho digui, que ho expongui, i ja se vora.
    I tot això no té res a veure ni amb segadors, ni amb estelades. Una cosa es sa republica, que es un model d'estat, sense monarquia. I l'altre es una senya o sentiment d'identitat. Es que ho arribau a esser incults.

    Au, molts d'anys, bones festes i republica.

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites