Arrel dels casos d'intoxicacio que hi ha hagut degut a la fumigacio sense avisar de la zona de Consolacio a Santanyi, dema tots els grups de la oposicio demanarem un ple extraordinari.

Tots els grups de l'oposició de l'ajuntament de Santanyí en bloc demaneràn la celebració d'un ple extraordinari per exigir a l'equip de govern del PP explicacions sobre les polèmiques fumugacions aèries realitzades al Municipi  de Santanyí que han causat alteracions en la salut pública i que eren desconegudes per la població.

S'exigirà l'aturada immediata de les fumigacions i en funció de les explicacions, s'exigirà que s'assumeixin les responsabilitats que s'hagin pogut generar.

Des de que es van començar a utilitzar insecticides químics a gran escala a principis dels anys 40 del segle passat, s’ha comprovat que el problema de les plagues no ha desaparegut, al contrari, en molts casos s’ha agreujat ja que l’ús massiu d’aquests productes ha tingut conseqüències imprevistes, com l’aparició de noves plagues per la eliminació dels seus enemics naturals, o la major resistència de la plaga als insecticides i la conseqüent pèrdua d’eficàcia, la qual cosa provoca que s’haguin de repetir les fumigacions en espais de temps cada vegada més curts perquè siguin eficients.

I el cas de l’eruga processionària a Mallorca no és una excepció, tot i que va arribar a l’illa fa poc més de quaranta anys. Podríem dir que representa per als boscos el mateix que la grip per als humans: apareix cada any, amb més o més virulència segons les condicions climatològiques i ambientals, afecta a una part de la població, organitzam campanyes per a combatre-la, i finalment assumim que mai no es podrà eradicar del tot.

També hem de tenir en compte que el Dimilin és un producte que, tot i ser homologat per la UE, no s’utilitza a molts països europeus perquè és poc selectiu ja que actua sobre qualsevol insecte que es trobi en estat de muda. Milers d’insectes, molts d’ells beneficiosos pel l’agricultura i els boscos, sofreixen les mateixes conseqüències que la processionària, i també els seus paràsits!, de forma que es perd així la seva capacitat natural de control. És cert que el Dimilin és més eficaç que altres productes, però el tractament per controlar la processionària hauria de ser proporcionat al dany que es vol impedir, per evitar que sigui pitjor que el remei la malaltia. Hem de recordar que la normativa ambiental de la Unió Europea, per tant d’aplicació al nostre país, disposa la prohibició de les fumigacions amb productes químics quan la lluita contra una plaga forestal es pugui substituir per altres medis des de terra. I que en qualsevol cas, sempre s’utilitzaran productes el menys tòxics possible.


0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites