Intervenció en el ple que ha fet en Jaume Amengual, Esquerra Santanyí. 

Ara fa 21 dies en aquesta mateixa sala vostès varen treure una notícia d’un mitjà de comunicació en la qual es justificaven les fumigacions amb Dimilin amb un informe de la UIB que va resultar no existir. Aquell dia jo mateix els vaig fer una sèrie de preguntes que no van contestar. Fa 15 dies vostès varen riure quan els hi vaig anunciar que les fumigacions havien començat i que gent que es passejava per un pinar de Consolació s’havia hagut d’amagar, se’n recorden? Dos dies més tard, vam registrar la petició d’un ple extraordinari perquè persones del nostre municipi ens feien arribar no només la seva preocupació, no només les seves queixes, sinó també les seves denúncies. Mentre un centre educatiu suspenia una excursió programada pel dilluns dia 20 d’octubre a Consolació, el senyor batle no era tan diligent i convocava el ple el darrer dia possible a l’hora més inoportuna possible.  Durant la setmana següent, van continuar les fumigacions.

A nivell polític, vostès com a governants tenen unes obligacions morals que no haurien de defugir. Era la seva obligació saber quan començaven les fumigacions i vostès no ho sabien. De dia 9 a dia 15  -7 dies- tenien temps suficient per investigar-ho, o no? No són del partit que comanda? No és el batle diputat al parlament? No té contacte amb el conseller de medi ambient? I de què ha servit? Només va ser capaç de dur-nos el ”Proyecto de Fumigaciones Aéreas”, que informa de que es notificarà per fax i per telèfon l’inici de les fumigacions als ajuntaments. I resulta que vostès, de l’inici es fumigacions dia 15 d’octubre no en sabien res.

Tristament, el ple d’avui torna arribar tard. Ahir vam saber que les fumigacions aèries havien finalitzat. Deu estar content el senyor batle, de fer tard cada vegada. Atès que entenem que ja no és el moment de demanar explicacions del que passarà, sinó del que ha passat, presentam una sèrie de preguntes que ens agradaria que contestés, senyor batle, amb la màxima claredat i serietat possible, ja que no és un tema precisament graciós:

1. Quina informació se li havia fet arribar a l’Ajuntament de Santanyí abans que es produïssin les fumigacions?
2. Quin era el protocol que s’havia establert per avisar les persones del municipi de Santanyí que es veurien afectades amb les fumigacions?
3. Quines accions va dur a terme l’Ajuntament abans de les fumigacions?
4. L’ajuntament no tenia informació dia 15 d’octubre que s’estaven produint fumigacions al nostre municipi. Per quin motiu?
5. Per què l’Ajuntament no va sol·licitar la informació que se li va requerir a la comissió de govern de dia 9 d’octubre?
6. De qui era la responsabilitat d’avisar les persones que viuen en zones afectades per les fumigacions?
7. S’havia realitzat un estudi sobre les distàncies que s’havien de respectar respecte les vivendes o les zones habitades?
8. Tenim constància que hi ha un informe mèdic com a conseqüència de la inhalació del producte amb què es va fumigar. Per tant, les fumigacions al nostre municipi han atacat la salut pública dels nostres conciutadans. Quina opinió els hi mereix aquest fet? 
9. Les denúncies presentades de persones afectades afirmen que cap administració els va avisar de què es durien a terme les fumigacions. Quina responsabilitat té l’Ajuntament de Santanyí?
10. Ateses les afectacions que han patit diversos veïnats com a conseqüència de les fumigacions, tenen prevista alguna actuació?  
11. Tenen previst exigir responsabilitats d’algun tipus?
12. El desconcert que es va produir, va provocar fins I tot que es suspenguessin excursions de centres educatius. De qui és responsabilitat? Què hauria passat si aquesta excursió s’hagués celebrat dijous dia 15?
13. Quina opinió els mereix l’actuació de l’administració local i autonòmica en aquest assumpte? 
14. Va realitzar l’ajuntament un estudi per delimitar l’estat de la processionària en el nostre municipi, així com de les possibles repercussions que es puguin derivar del producte amb què s’ha fumigat?
15. Quines conseqüències pot tenir aquest producte a mitjà o llarg termini? Es poden recollir bolets del pinar, per exemple?

El batle no ha contestat a cap ni una de totes aquestes qüetions.




11 Comments:

  1. Anònim said...
    quin fals que és en jaume!
    ara perque queden 6 mesos per les eleccions surt i critica un sistema de fulmigacio que quan Esquerra Republicana governava a la comunitat autonoma ja varen utilitzar!! visca la coherencia
    Anònim said...
    som caçador i veinat de cala figuera. molta feina mos du llevar les boses dels pins i les orugues!!molta gent que ens demana el favor d'anar per tots els llocs. son un desastre pels nostres nins i per la gent que te alergia!! aniria millor si en jaume no criticas tant i vengues amb noltros qualque dia a llevar boses!! i tambe que arregli un poc el desastre que te al mar i cel de cala figuera que fa pena!!
    Anònim said...
    I el batluxo no ha contestat??? Això es de poques vergonyes¡¡¡¡ El manco per educació s'ha de contestar.
    Anònim said...
    En Jaume predica lo que no creu. Que miri primer dins ca seva i es vera que arregli es mar i cel que fa oi!!!! Que llegesqui lo q diu sa conselleria.
    Anònim said...
    Jo tambe visc a Cala Figuera i trob que això de la fumigació ha estat una gran cosa perquè no seria la primera vegada que els nins no poden jugar al parc per culpa de la processionaria i si ho fan han de partir plens de faves per culpa de les orugues, per aquesta part vull felicitar l'Ajuntament i a la Conselleria de medi ambient. Tambe li diria a nes senyor republicà que si no vol emprar productes fitosanitaris, al manco que agafi una escopeta de balins i vagi a matar cuatre ratas que ja surten per les portes de Mar i Cel i nedan per dins sa piscina des Paradise. No m'agrada aquesta gent tan oportunista que volen asustar a la gent i difondre pànic per intentar guanyar uns quans vots.
    Anònim said...
    au venga, ja estam amb els atacs personals. Es que aquest xotets de cordeta que xupen del bote, estan molt disciplinats. Sa veritat es que hi ha molta de gent enfadada amb les fumigacions, i no sols a santanyí a altres municipis, alguna cosa falla.
    Al manco es clara l'ignorancia que tenia l'equip de govern sobr el tema.
    Anònim said...
    No els han sentit desde fa mes de tres anys i ara volen fer cuatre fues a punt d'eleccions. Menos mal que mos coneixem tots.
    Anònim said...
    Sa gestió d' Es Batle es innegable. Sa questió es criticar. Si no ho fan, a s'època de cucs dirán que s'Ajuntament ha pasat de tot i no pensa amb els ciutadans...
    Anònim said...
    Ja sortira alguna cosa que demostrara que la gestió no és tan innegable. saps que en té de interessos privats.
    Anònim said...
    Sabeu que!, el senyor Jaume Amengual que posi un numero de telefono a disposició de tothom i totes les persones que tenim el problema de la processionària l’hi telefonarem, mem qui es que te mes problemes. Així sabrà lo que costa pagar a un jardiner perquè vengui a llevar ses bosses, o encalçar un caçador que et vengui a fer es favor de tirar perquè jo no tenc escopeta, o anar a s’ajuntament a que et donin cartutxos per tirar o anar a s’oficina des Parc Natural mem si tenen capses d’hormones per penjar a n’es pins pagando ja esta clar!, anar a n’es metge i desprès pagar ses receptes des medicament que et donen. S’hi pensa en tot això!!!! Ja es vou que no!!! La fumigació es pot fer millor o pitjor però indudablement es la millor solució i per un pic que feim au a criticar, beneits!!!
    Anònim said...
    Al batle li sortirà un bony just abans de les eleccions.

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites