Trànsfugues




S’entén com a trànsfuga “als representants locals que traint al companys de llista o grup –mantenint aquests últims la lleialtat amb la formació política per la qual es van presentar-, o apartant-se individualment o en grup del criteri fixat pels òrgans competents de les formacions polítiques que els han presentat, pacten amb altres forces per canviar o mantenir una majoria al govern de l’ajuntament”

Com sabeu, des de fa algunes setmanes es ve fargant a Benidorm una jugada d'estratègia per a desallotjar al PP de l'Ajuntament de la ciutat. Una espècie de dejà vu de la política benidormense.

Fa 18 anys una regidora trànsfuga del PSOE va donar l'ajuntament a un senyor anomenat Eduardo Zaplana, deixant al PSOE fora del govern municipal durant tot aquest temps.

Avui la història es repeteix, els protagonistes són pràcticament els mateixos, els papers s'han intercanviat. José Bañuls, fins a fa poc regidor del PP en l'Ajuntament de Benidorm va abandonar el seu partit fa unes setmanes i amenaça amb convertir-se en la clau que doni l'ajuntament al PSOE, moció de censura, això ja és una realitat.

El cas de Benidorm, ha posat sobre la taula la inutilitat del pacte polític a Espanya. Encara que PP i PSOE van signar fa uns anys un Pacte Antitransfuguismo per a evitar situacions com aquesta, la norma s'incompleix constantment i ambdós partits han estat capaços d'inventar subterfugios per a justificar els incompliments particulars del pacte.

Si l'objectiu elevat dels regidors socialistes era la governabilitat de Benidorm, existien altres vies, menys finalistes potser, però més dignes.

Per exemple, cabia la possibilitat de forçar un canvi intern dintre del grup popular, cabia la possibilitat de denunciar als ulls dels ciutadans l'aparent deixadesa de batle en les seves funcions, cabia la possibilitat de permetre a la secretaria general del partit liderar aquesta pressió convertint-la en un exemple clar del seu projecte polític per a la Comunitat Valenciana, cabia la denúncia de les eventuals irregularitats en el consistori davant la Sindicatura de Comptes o davant els tribunals corresponents.

Desgraciadament el Municipi de Santanyí a l’any 1999 va viure la mateixa història, l’equip de govern actual va arribar a la batlia gracies a que tres transfugues de Convergencia del Municipi de Santanyí, varen passar al Partit Popular.

Però pareix que no hi ha temps que no torn i els temps camvien Santanyí canvia, és necessari un canvi i si no es fa amb la mateixa moneda, les possibilitats de forçar un canvi intern dintre del grup popular, així com hi havia a Benidorm hi son a l’ajuntament de Santanyí i això els partits de l’oposició ho han de saber i han de fer hi feina.

0 Comments:

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites