En tota la història de la democràcia des de la Transició, Santanyí només ha tingut tres batles. L’actual, Llorenç Galmés, n'és el quart, però no ha estat elegit directament per les urnes. Al 2011 era l’actual secretari general del Partit Popular, Miquel Vidal, qui encapçalava la candidatura amb Galmés com a segon. A mitjan legislatura Galmés va assumir la batlia, i ara ha d’intentar repetir o millorar els resultats dels darrers comicis. Llavors, el PP santanyiner va aconseguir un gran resultat: un 52% dels vots i 10 regidors. Galmés es presenta amb una llista molt renovada on històrics del PP de Santanyí, com Maria Pons, no ocupen els primers llocs.

Perdre l’Ajuntament de Santanyí suposaria un daltabaix històric a un municipi on el centredreta sempre ha governat amb comoditat. Però la veritat és que l’equip de govern no està en el seu millor moment de popularitat; ha rebut moltes crítiques per la gestió d’alguns punts concrets, com són els problemes amb la qualitat de l’aigua del municipi, la despesa de quasi dos milions d’euros en la reforma de la piscina i la construcció d’un gimnàs, i les remuneracions de regidors i especialment la del batle.

La segona força del municipi, tot i que en resultats molt allunyada del PP, és el PSIB-PSOE. Liderat per Juli Fuster, qui va ser director general en l’anterior pacte d’esquerrers, va sumar al 2011 el 15,7% de les paperetes i 3 regidors, un bagatge amb el qual sembla difícil poder intentar un assalt a l'hegemonia dels populars a Santanyí.

A l’oposició amb 2 regidors també va quedar Convergència per les Illes amb quasi un 10% dels vots. Biel Vidal en va ser el cap de llista, i per al 24 de maig encapçalarà la llista d'El Pi. Ja durant la legislatura ha sumat el regidor que va aconseguir la Lliga a Santanyí. Vidal, que havia anat a llistes amb el Partit Popular, té un conflicte obert amb el Consistori perquè és el propietari de la pedrera que va provocar l’ensorrament de part de la carretera del puig de Consolació.

El quart i últim partit que es presenta al poble és Alternativa per Santanyí. Es tracta de la primera formació local en la història de la democràcia que es presenta a unes eleccions municipals a Santanyí. Lidera el projecte Jaume Amengual, qui ja va encapçalar la candidatura d’Esquerra al 2011 i va aconseguir entrar amb un regidor gràcies a un 7,5% dels vots. Ara Amengual ha volgut sumar tots els partits i simpatitzants progressistes o d’esquerres per intentar forçar un canvi al Consistori. Alternativa suma gent d’Esquerra, de l’agrupació local de MÉS, del cercle de Podem, d’Esquerra Unida i de tot aquell que s’acosti a la línia de pensament d’esquerres.

La clau a Santanyí pot dependre del que facin els partits al nucli més poblat del municipi, com és Cala d’Or. Tradicionalment ha estat el cau de vots del PSOE, i on més ha costat treure vots al Partit Popular, que domina els nuclis més petits.

Font: AraBalears

25 Comments:

  1. Anònim said...
    No si tots aquests d'esquerres ho arribaran a fer creure que els forasters de Cala D'or son més importants que els santanyiners.

    Tot per una cadira i ganes de comendar.
    Anònim said...
    Nomes esper un cuadruple enpat perque es possin d'acord i es PP no faci lo que li surti pels collons.
    Anònim said...
    Que yo sepa en Cala d'Or somos del municipio señor. No somos mas importantes pero es verdad que es el nuclio mas poblado y el que mas dinero trae a las arcas así que le convendría no venir a insultar aqui a nadie de Cala d' Or con que somos forasteros.

    Gente como usted es la que crea diferencias y la que odiamos en Cala d'Or. Los de Cala d'Or somos mallorquines como cualquier otro hablemos mallorquin o no aunke a usted no le guste. Luego no se queje si en Cala d' Or no votan a su partido con esas creencias rancias y casposas.
    Anònim said...
    No crec que perdi la majoria. Hauria de perdre la majoria absoluta, per bé de tots. La meva travessa és
    8 PP
    3 PI
    3 PSOE
    3 Alternativa
    Si es donàs aquest cas, la pregunta és: Què faria el PI?
    Segur que votant el PI no tornarien els mateixos en cas que el PP perdés la majoria absoluta?
    Anònim said...
    En cas de no haver majoria jo tambe tenc es mateix dubte amb el Pi. Haurien d'aclarar el tema perque jo no votaria al Pi si sabes que ha de governar amb el PP.
    Anònim said...
    Els qui parlen dels "forasters" son qui després apoien les polítiques d'en Bauza. Senyors de dretes, aclarau-vos.
    Anònim said...
    Clar, amb lo bé que viviu els santanyiners gràcies als "forasters de Cala d'Or"... No volem ser més, volem ser iguals. Vergonya me fa que encara, al nostro municipi, gent com vosté, pensi així.
    PMA said...
    Tand de bo hi hagi un canvi! -no pot ser que tinguem un equip de govern que, com en tots els estaments estatals, està al lloc per enriquir-se. On s'és vist un batle que cobra a l'any tant com un president de comunitat autònoma o president de govern? I a més, en concepte de dietes per a poder cobrar dos sous públics alhora? I ho fa davant tots noltros, quan hi ha molta gent que ho passa malament per a poder arribar a final de mes! Però han proposat un gimnàs, clar (ironia). Ah, calla, que la gent que no té per menjar tampoc podrà pagar el gimnàs, de gestió privada al final... En fi, NECESSITEM un CANVI!
    Anònim said...
    Farem fora es genetons
    Ángel Luis Quintela said...
    Ya va siendo hora de que el dueño del blog inhabilite la posibilidad de publicar en anónimo. Faltas de respeto como la del primer comentario SOBRAN, y si está y sigue ahí, solo es culpa del dueño del blog.
    Anònim said...
    Me gusta esta respuesta , ¿ que hacemos con el PI ? pero ellos no lo diran antes, pero tengo algo que me dijeron pero como no lo tengo contrastado no quiero decirlo, pero me han dicho que en el periodico salia yo no lo he visto, si alguien lo sabe lo podria decir..Gracias.
    Anònim said...
    Ahora ha hablado el de Alternativa que la semana pasada abandono la campaña municipal para irse a la peninsula a un mitin del PODEMOS, no critiques tanto el blog que muy bien os va la propaganda que hace de Alternativa.
    Anònim said...
    El Pi de Santanyi si ha de fer lo que diu en Font, no pactaran si no es amb condicions, a Santanyí el pacte haura de ser arreglar sa GRAVERA, o vos pensau que no hi ha interessos privats dins la llista del PI, Estime el que ells volen.
    Anònim said...
    Jo no compartesc ses ideologies peperas però a Santanyi votaré es PP, perquè a nes pobles votam a ses persones i a nes projèctes i en cap cas votam ses ideologies de partit i com jo molta molta gent. No pujeu tan amunt perquè agafau coratge voltros mateixos i sa caiguda serà sonada, basta mirar ses propòstes i ses persones i voler ser realista. No teniu res a fer a Santanyi. Me sap greu ser tan clar però aixi ho veig.
    Anònim said...
    Hi ha Cala D'or hi ha els vots que hi ha, molts de Hotelers, empresaris, o sigui els qui comanden a Cala D'or a la gent treballadora, no voten a Santanyí o estan a Palma o a S'Horta ( Felanitx) així que nomes ens queda el vot de la gent treballadora que viuen a Cala D'or i aquests son els qui son, si les repartim entre PSOE, Alternativa i Pi, ja podeu veure quants de vots tendreu cada un.
    Anònim said...
    A aquest que vota per les persones i no per la idiologia... Deus tenir ben clar que votar en llorencet vol dir votar en Bauçà no? Esper que te caigui bé...
    A jo, sincerament, me fan empagaïr tots quan son. Cada dia veig més clar la mafia que tenen montada. I que la majoria dels seus votants ho fan per interessos (com tu dius, ignoren completament la seva idiologia)
    Anónimo said...
    Els candidats del Pi de Cala d'Or han anat a visitar molta gent i a tothom li aseguren que de cap manera pasi el que pasi Llorenç Galmes será batle gracies a un vot del Pi
    Anònim said...
    Ja,ja encara aquest candidat del Pi de Cala D'or no ha vist que no pinta res, es farà lo que dirà en Biel i en Font. ja ja
    Anónimo said...
    Jajajajaja que mal informat estas!!!!!!!
    Anònim said...
    Aprended a escribir Cala d'Or
    Anònim said...
    El PP punxa al seu darrer miting a Cala d'Or. Havia de començar a les 20:30, no hi havia gent. Es retrassa, cridades i més cridades i a la fi arriba gent d'altres pobles. Finalment compareixen alguns caladorers.

    El Pi reuneix 300 persones al seu derrer miting a Santanyí, amb força ambient i animació.

    PSOE, punxa al seu darrer miting amb poc menys de 100 persones.

    Finalment Alternativa reuneix a 200 persones a la residència de Santanyí.

    Comença la jornada de reflexió amb un resultat molt més incert que fa quatre anys.
    Anònim said...
    Caurà el PP per sota del 50% dels vots? Aquesta seria una bona pregunta.

    Aniran els vots que perdi el PP a l'oposició? Una altra bona pregunta.

    Té el batle de Santanyí algun pla per si no obté majoria absoluta? Tornarà comprar transfugues com va fer Miquel Vidal fa 16 anys? Aquesta és la millor pregunta.
    Anònim said...
    A veure, que el Pi reuneix 300 persones és pel mateix fet que el PP dugues gent de Santanyi a Cala D'or.

    Les 300 perones del Pi, només amb els de la llista, Alqueria, Cala Dor, amics i amigues dels pares den Biel que van a tos els mitins,familiars i clients de bar, juntam les 300 persones, tampoc és cap éxit. Quant feia fideus juntamve més gent.
    Anònim said...
    Tanta propaganda des PP fa com oi
    Anònim said...
    Siiiii hay que borrar el blog y empezar de nuevo.

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites