Deute de Santanyí

Avui publicam una entrada copiada del blog del Xesc Artigues , que ens sembla molt interessant en referencia al deute de l'Ajuntament de Santanyí

S'Ajuntament de Santanyí és un des més endeutats en termes relatius de Mallorca. Entre s'any 2004 i es 2008 se sol·licitaren crèdits per valor de més 15 milions d'euros per es desenvolupament de diverses infraestructures com sa ronda de Santanyí, es sistema de clavegueram de s'Alqueria Blanca i Es Llombards o es complexe multifuncional de Cala d’Or.

Com sempre, es problema des crèdits és que hi ha que tornar-los i ara amb sa davallada d'ingressos s'ajuntament se veu superat. No neg sa necessitat de ses obres duites a terme, però si sa falta de previsió i s'endeutament. Un ajuntament hauria de ser com una casa, amb sa diferència que sa casa sols te la deixen durant un temps. No és acceptable endeutar-se durant 5 anys amb s'equivalent a un 15% des pressupost anual, sobretot durant es anys on sa situació econòmica va ser favorable perquè ara amb sa disminució d'ingressos estam destinats a sa paràlisi perquè no hi ha capacitat per endeutar-se més. Ara sofrirem ses conseqüències de sa falta de previsió perquè es pagament de ses quotes (sobretot davant una previsible pujada de tipus) juntament amb es descens de sa recaptació ofegarà sa liquidesa des municipi.

A més ja s'ha plantejat sa necessitat de refinançar un des crèdits, es major de tots, des que queden encara 4 milions d'euros per pagar. Sa renegociació implicarà un període de carència de dos anys, que finalitza just quan començarà sa pròxima legislatura. També implica s'augment tant des total d'anys com des tipus d'interès. Una renegociació que des de s'Ajuntament s'ha venut com sa millor opció pes santanyiners perquè així no hauran de pujar es imposts per pagar un deute que ells han creat.

Annex: Dades pressupostàries.

Es pressupost s'any 2003 era de 11,5 milions, s'any 2009 de 21 milions i enguany de 20 milions.
Es ingressos per imposts directes s'any 2003 sumaven quasi 6 milions, per pujar fins a n'es aproximadament 8,5 actuals (des de 2008 ha baixat lleugerament)
Es ingressos per imposts indirectes s'ha disparat. Si s'any 2003 eren 200.000 euros, s'any 2007 i 2008 pujava fins a 1,3 milions, es 2009 baixà a 1,1 milions i ara baixen fins els 900.000 euros.
Es ingressos per taxes i altres ingressos (no queda clar dins sa lectura general pressupostària que són aquest altres ingressos) eren de 1,8 milions s'any 2003 per passar a poc més de 4 milions s'any 2009 i 2010.
Sa població ha passat des de s'any 2003 a 2.009 de 10.000 a 12.000 habitants.


Font:El dedo en la actualidad, Xesc Artigues

2 Comments:

  1. Miquel Amengual said...
    Per parts, una cosa darrera l'altre:

    L'Ajuntament de Santanyí es un dels ajuntaments mes rics de Mallorca, per tant també es un dels que té mes capacitat per endeutarse, crec que això ho entenem tots.

    Ha sol.licitat crèdits per valor de 15 milions d'euros per l'inversió de moltes noves infrastuctures necessaries pel nostre municipi.

    Els dolbers s'han de tornar, crec que els que comanden ho saben que els hauran de tornar, no els veig tan beneits com això.

    Per cert, perquè vosaltres que ho sabieu, no vareu avisar que s'apropava una crisi econòmica??? Sa veritat es que jo no m'ho hages pensat mai que pasaria lo que ha passat, Previsió????? au venga, fora romanços......

    El refinançament d'un dels credits, no se si sabeu, que algunes de les inversions que fa l'ajuntament estan subvencionades o cobertes en la seva totalitat per diners que provenen de l'estat espanyol o per defecte del Govern de les Illes Balears. Dit això, també heu de saber, que aquests organísmes obligan a l'Ajuntament a adquirir el préstec per la realització de la determinada obra que està en subvenció o totalment finançada, per després tornar els diners a l'Ajuntament, el problema es cuant aquests òrgans son de diferent color polític que l'Ajuntament del Municipi i ja si parlam de Santanyí, bufffff, ses ganes que mos tenen per ser desde fa mes de 30 anys del PP, idò per això els diners no arriben i l'Ajuntament te el prestec a la butxaca, i ara que en feim????

    Ni tot es tan negre, ni tot es tan blanc.
    Julià Vila said...
    Com sempre, la culpa és dels "altres". Dels que no són dels "nostros"
    La culpa de la crisi i de l'atur és den Zapatero. La manca de liquidesa a Santanyí és culpa den Antich.
    Ni l'equip de govern de l'Ajuntament, ni el mon integrista radical del PP a Santanyí veu cap motiu per fer la més mínima autocrítica a la gestió municipal, ni -per suposat- reduir despeses de personal.
    Els "nostros" fa 30 anys que governen a s'Ajuntament, però si alguna cosa no funciona o hi ha problemes; "L'infern són els altres", va escriure Jean-Paul Sartre.
    Vamooooooooos!!!

Post a Comment



Entrada més recent Entrada més antiga Inici

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites